2018
Nyheder

Hør juleevangeliet i Zoo

I år er det 10 år siden, Folkekirken i Aalborg Stift for første gang rykkede julegudstjenesten ud af kirken og ind i Aalborg Zoo. 

Sognepræst Hanne Puk Dahl skal for 4. år i træk afholde julegudstjeneste i Aalborg Zoo. Det er 10. gang, arrangementet finder sted. Foto:Aalborg Zoo

Pakkespil, andesteg og krybbespil. Julen er bygget op om traditioner - både i og udenfor kirken. For mange nordjyske børnefamilier er julegudstjeneste i Aalborg Zoo en vigtig ingrediens i opskriften på den perfekte juleaften.

- Jeg husker tydeligt første gang, jeg var der. Det sneede, og julegudstjenesten blev holdt på savannen i Aalborg Zoo. Det var et sted, man ikke normalt kom til julegudstjenester, og stemningen var helt anderledes. Det hele blev lidt mindre højtideligt, mens budskabet stadig var det samme som i kirken, fortæller Marianna Bierregaard Schmidt, der har deltaget i julegudstjenesten i zoo, siden arrangementet så dagens lys i 2008.

Det utraditionelle er blevet en tradition

Også i år skal Marianna Bierregaard Schmidt høre juleevangeliet i Aalborg Zoo. For selvom hun nu er flyttet til Kolding, holder hun fast i traditionen med sin familie, når hun hvert andet år besøger sine forældre i Aalborg. En oplevelse, der, ifølge Marianna, tillader en anden form for sansning end den traditionelle julegudstjeneste i kirken:

- Rammerne, som Aalborg Zoo bidrager med, åbner op for en anden måde at sanse på, og det bliver en god måde at kombinere to ting på. Og så hjælper det på ventetiden for mine børn frem til aftensmaden, fortæller Marianna Bierregaard Schmidt, der ikke mener, at man ’mister noget’ ved at tage gudstjenesten ud af kirken. I stedet ser hun det som et stærkt eksempel på, at Folkekirken også eksisterer udenfor kirkerummet: 

- Jeg synes, der er noget symbolsk over, at julegudstjenesten ikke behøver være i kirken. Det betyder jo, at kirken også kan være andre ting end det traditionelle. At kirkens budskaber også har relevans udenfor kirken. Det essentielle er jo budskabet, og ikke rammerne, forklarer Marianna Bierregaard Schmidt.

Julearrangementet i Zoo er hvert år et tilløbsstykke for nordjyske familier. Foto: Aalborg Zoo

’Det er faktisk en gudstjeneste det her’

Julegudstjenesten i Aalborg Zoo er også blevet et fast juleindslag for Charlotte Stumpe fra Aalborg. De sidste seks år har arrangementet nemlig været en fast tradition for Charlotte og hendes 16-årig datter, Emma. Ifølge Charlotte er der stadig noget særligt over julegudstjenesten - selvom den ikke foregår i kirken: 

- Man får stadig oplevelsen at at være til gudstjeneste. Kirkens rum gør noget ved folk, som zoologisk have ikke gør, men jeg synes stadig, der er en ro, når præsten holder julegudstjenesten i Zoo. Folk lytter, og jeg synes også stadigvæk, der er den der ’det er faktisk en gudstjeneste det her’, siger Charlotte. 

Kirkens rum kan noget særligt

I dag er Charlottes datter blevet så stor, at hun også ønsker at tage til julegudstjeneste i kirken. Det betyder dog ikke, at Charlotte og Emma stopper med at tage til julegudstjeneste i Aalborg Zoo. I stedet vælger de at tage til to julegudstjenester. Charlotte peger hun på, at kirken nemlig også kan noget særligt:

- Kirken er jo et fantastisk rum at være i, det giver jo sådan en helt speciel stemning at sidde i kirken, og det er jo en fantastisk flot bygning. Og så kan jeg godt lide det med, at man opfører sig ordentlig, når man kommer ind i en kirke. Man sidder pænt, og man råber ikke. Jeg kan godt lide den respekt, man har for rummet, siger hun og understreger, at man med fordel kunne udnytte kirkens rum i endnu større grad til andre arrangementer end blot gudstjenester.

Charlotte Stumpe en én blandt mange, der som fast tradition tager til julegudstjeneste i Aalborg Zoo. Privatfoto. 

’En håndholdt prædiken’

Hanne Puk Dahl er for 4. år i træk præsten, man møder i Aalborg Zoo d. 24.december. Hun nikker genkendende til Marianna og Charlotte oplevelse af, at man som sådan ikke ’mister noget’ ved at rykke gudstjenesten ud af kirken og op i Zoo:

- Selvom location er en anden en den traditionelle julegudstjeneste i kirken, er liturgien den samme. Man kan sige, at juleevangeliet sætter rammen. Og det giver en tryghed. Folk ved, hvad der skal ske og er trygge i gudstjenesten form, der er bevaret og i evangeliets fortælling og budskab, som er præcis, som vi kender det fra kirken, siger præsten og uddyber:

- Dét, der for mig er anderledes end en almindelig gudstjeneste i kirken er prædiken. Den kræver større forberedelse. Den skal kunne appellere til både ’nye’ kirkegængere og børn. Den skal kunne tåle afbrydelser – uden det går ud over de vigtige pointer, og uden den mister nerve og fokus. Man skal mestre ’en håndholdt prædiken’, fortæller Hanne Puk Dahl.

Folkekirke to-go

Hanne Dahl peger på, at man til en gudstjeneste udenfor kirkens rum skal være opmærksom på at gøre sig umage – også selvom kirkens vante rammer er sluppet for en stund:

- En julegudstjeneste som den i Zoo er som en god to-go-kaffe. Man får den gode basisvare og indtager den et sted, man ikke normalt gør det. Man skal som præst og som Folkekirke aldrig sænke barren, blot fordi vi har rykker gudstjenesten ud af kirken. Vi skal som præster og kirke stadig levere den høje kvalitet, som netop er Folkekirkens varemærke, siger sognepræsten og uddyber: 

- Netop det, at gudstjenesten er rykket ud stiller også ekstra krav til, at man husker på at holde gudstjenestens form og ritualer. Her har man ikke kirkerummet som en medspiller, der sætter stemningen, højtideligheden og formen. Derfor bruger jeg også flere regi-bemærkninger i zoo, for at folk ved, hvornår de skal rejse sig og sætte sig. Jeg tror, det giver folk en tryghed, at jeg kærligt guider dem i gudstjenestens form.

Selvom orgel og alter er skiftet ud med big band og åben himmel, er der ikke rokket ved gudstjenestens og juleevangeliets form. Arkivfoto.

Vi minder folk om, at vi er her

Får vi flere folk ind i kirken ved at rykke gudstjenesten ud af kirken? Nej, ikke nødvendigvis, mener Hanne Puk Dahl, men alligevel kan det være en god idé engang imellem at træde ud over kirkens dørtærskel og invitere flere indenfor:

- Vi skal ikke flytte alle arrangementer ud. Det får vi ikke væsentligt flere faste kirkegængere af. Men vi får mindet folk om, at vi som kirke er her, når de senere hen efterspørger kirken og dens øvrige tilbud. Og det i sig selv har også stor værdi, siger præsten.

Giver noget ekstra

Man kan jo spørge sig selv, om man tager noget fra nogen ved at flytte gudstjenesten ud af kirken. Er Folkekirken selv skyld i tomme kirkebænke, hvis folk ikke behøver at gå i kirke for at komme til gudstjeneste? Ifølge Hanne Puk Dahl er svaret nej.

- Lige netop juleaften er kirkerne landet over stoppet til randen med mennesker. Mange steder må man stå i våbenhuset eller sætte ekstra stole ind i kirken. Med et arrangement som julegudstjenesten i Zoo giver vi dermed noget ekstra: Vi giver endnu flere mulighed for at høre juleevangeliet og opleve en julegudstjeneste. Netop fordi vi også når de folk, der måske slet ikke ville være kommet i kirken, lyder det fra Hanne Puk Dahl. 

Til spørgsmålet om, om arrangementet i Zoo fortsat eksisterer om 10 år, siger præsten:

- Det ser ikke ud til, at vi stopper med gudstjenester i Zoo lige foreløbigt. Samarbejdet med eventchefen i Aalborg Zoo er rigtig godt, og arrangementet er bare så velorganiseret. Men som med alle andre initiativer i Folkekirken gælder det, at man skal turde sætte skibe i søen ... og man skal også turde tage dem op igen. 

 JULEAFTENSDAG I AALBORG ZOO

Program:

  • 10.00: Aalborg Zoo åbner
  • 10.50-11.00: Sct. Mariæ skolens Big Band spiller julemusik
  • 11.00-11.20: Julegudstjeneste ved sognepræst Hanne Puk Dahl
  • 11.20-11.30: Sct. Mariæ skolens Big Band spiller julemusik
  • 12:00-12:20: Sct. Mariæ skolens Big Band spiller julemusik
  • 12.20-12.40: Julegudstjeneste ved sognepræst Hanne Puk Dahl
  • 12.40-12:50: Sct. Mariæ skolens Big Band spiller julemusik
  • 13.00: Aalborg Zoo lukker

Der er gratis adgang til Zoo hele juleaftensdag.

Læs mere om arrangementet her