2017
Nyheder

Kommunikation styrker parforholdet

- Vi er vant til at reparere ting, når de er gået i stykker, men når det handler om parforhold og familierelationer, bør vi blive bedre til at handle langt før, siger familiekonsulent i Folkekirkens Familiestøtte, Anette Melau. Hun opfordrer par til at tage på PREP-kursus.

- I et forhold er man to og ikke længere blot et enkelt individ - derfor er det vigtigt at få talt om tingene og afstemme forventninger både i forhold til sig selv, hinanden og familien som helhed, siger familiekonsulent i Folkekirkens Familiestøtte, Anette Melau. (Foto: Colourbox)

Af Kamilla Bøgelund Hansen

Er du typen, der sender bilen til et årligt serviceeftersyn eller kontakter du først værkstedet, den dag bilen ikke vil starte? Flertallet reagerer først, når skaden er sket, og det er desværre en generel tendens, at vi først reparerer på tingene, når de er gået i stykker. I mange tilfælde kan det godt betale sig at investere i forebyggelse, især når det gælder parforholdet. Det mener familiekonsulent i Center for Folkekirkens Familiestøtte, Anette Melau.

Knager det i parforholdet går det nemlig ikke kun ud over dig og din partner, det påvirker i høj grad også relationen til jeres børn.

- Det er en ny tanke, at vi skal gøre noget, før tingene udvikler sig. Jeg mener vi skal blive langt bedre til at tage vare på os selv, vores parforhold og vores børn, vurderer Anette Melau.

Men behøver man gøre noget, hvis alt kører på skinner?

 - Efter den første forelskelse kommer der en hverdag, og på et tidspunkt kører alting ikke længere på skinner. Der vil komme små og større problemer, man bliver nødt til at forholde sig til og tackle som par. I et forhold er man to og ikke længere blot et enkelt individ - derfor er det vigtigt at få talt om tingene og afstemme forventninger både i forhold til sig selv, hinanden og familien som helhed.

Hvad kan man helt konkret gøre?

 - Jeg synes man bør investere tid til at blive klogere på hinanden, eksempelvis ved at opsøge og få nogle redskaber, der kan igangsætte en samtale om det gode parforhold og fælles værdier. 

LÆS OGSÅ: Julegave på vej til børnefamilier 

Anette Melau er uddannet psykiatrisk sygeplejerske, har været ansat i psykiatrien i Region Midt- og Nordjylland i 35 år og har sideløbende været børnesagkyndig rådgiver i Statsforvaltningen Nordjylland. Anette Melau er desuden uddannet Par-og Familieterapeut ved Kempler Instituttet.

I maj 2017 blev hun ansat som familiekonsulent i Center for Folkekirkens Familiestøtte. Her varetager hun blandt andet PREP-kurser. PREP står for Praktiske Redskaber til et Engageret Parforhold. Kurserne i det folkekirkelige regi er et gratis tilbud til forældre med børn under 18 år.

- Vi har fokus på forældreskabet og de udfordringer, der er i at være en moderne familie. Al forskning peger på, at når mor og far har det godt sammen og kan samarbejde, så har det direkte indflydelse på børnene og deres trivsel, fortæller hun.

På kurserne introduceres parrene for værktøjer, som de kan arbejde med hjemme. Et PREP-kursus er ikke terapi, men redskaber til bedre kommunikation i parforholdet.

- Det kan give dig en række aha-oplevelser og indsigt i, at sådan ser jeg på dig og nåh, er det sådan du ser på mig. 

LÆS OGSÅ: 90 sogne tilbyder støtte til børnefamilier 

Det er temaer som kærlighed, kommunikation, håndtering af problemer, faresignaler samt fælles forpligtigelser, der er i fokus på et PREP-kursus.

- Parrene bliver eksempelvis bevidste om, at de hver især har noget med i rygsækken, og i deres forhold til hinanden skal de skabe et ståsted med fælles værdier og sammen definere, hvad der skal kendetegne netop deres familie.

Kan det være for sent at gøre noget for hinanden? 

- Ja, hvis forholdet er kommet derud, hvor det virkelig slår gnister, al kommunikation er afbrudt og der ikke længere er kærlige følelser, så er det nok for sent. Det giver i hvert fald ikke længere mening at tage på et PREP-kursus. Men er man blevet skilt og der er børn i forholdet, bør man alligevel tænke nøje over, hvordan man kommunikerer – både med hinanden og sit barn, pointerer Anette Melau.

Center for Folkekirkens Familiestøtte vil i løbet af efteråret også kunne tilbyde kurser specifikt for skilsmissefamilier. 

Ønsker du at styrke dit parforhold?

Første PREP-kursus i Center for Folkekirkens Familiestøtte finder sted i Aalborg i weekenden den 30. juni - 2. juli. Og der er allerede planlagt endnu ét i september. Flere vil løbende komme til - hvor og hvornår afhænger af efterspørgslen og vil blive annonceret på centrets hjemmeside. Kurserne er gratis, og parrene bliver ikke registreret. 


Ved tilmelding siger du samtidig ja til to opfølgende samtaler, når kurset er slut. Disse samtaler bistås af brobyggere, som er frivillige med en faglig baggrund inden for det psykologiske/pædagogiske område.


For at deltage i et kursus skal du være bosiddende i et sogn, der er med i Folkekirkens Familiestøtte. Pt. er centret repræsenteret lokalt i både Nordjylland og Midtjylland, se hvor og hvem der er koordinator her. 


Tilmelding skal ske pr. telefon til Anette Melau på 21787803. 

Læs mere om Center for Folkekirkens Familiestøtte her

Fakta om PREP

PREP er et kursusprogram, der har som mål at fremme en god parrelation. På kurserne bliver parrene undervist i, hvordan de via bedre kommunikation og forståelse for hinandens roller og indflydelse i parforholdet kan mindske konflikter og opnå et bedre samspil.

Konceptet PREP stammer oprindeligt fra USA. PREP står for Prevention and Relationship Enhancement Program. Herhjemme er det oversat til Praktiske Redskaber til et Engageret Parforhold.