2017
Nyheder

Hvad er meningen?

900 gymnasieelever søger svar på de store spørgsmål om kærlighed, ondskab og sandhed i Folkekirkens Hus i Aalborg.

"Hvad er meningen" er et samarbejde mellem Aalborg Stift, Aalborg Universitet og fem nordjyske gymnasier.

"Hvad er meningen?"

Det spørgsmål kommer masser af gymnasieelever til at stille sig selv og hinanden d. 6 – 9. november, når projektet ”Hvad er meningen?” sætter dem i stævne i Folkekirkens Hus i Aalborg.

”Hvad er meningen” er et unikt samarbejde mellem Folkekirken, Aalborg Universitet og nordjyske gymnasier. Det handler om mødet mellem naturvidenskab og religion, og gennem de 4 dage bliver eleverne udfordret af oplægsholdere fra begge verdener.

Sidste år deltog cirka 900 elever i projektet, hvor filosoffer, præster, forskere, læger og lektorer belyste nogle af livets store spørgsmål fra to meget forskellige vinkler.

I år skal eleverne arbejde ud fra fire forskellige problemstillinger på workshops:

  • Skabelse og menneskets rolle i naturen
  • Kærlighed og godhed
  • Ondskab og lidelse
  • Sandheden

Naturvidenskaben er en af de sandhedsskabende drivkræfter i samfundet, men hvordan forholder den sig til emner, hvor det handler om tro og følelser i stedet for rene fakta? Religion har igennem tiden været i modstrid med videnskaben, men kan de to mon forenes i dag?

Der kommer en bred vifte af oplægsholdere, her i blandt Sørine Gotfredsen, der er sognepræst, forfatter, profileret klummeskribent for Berlingske og Kristeligt Dagblad. Hun deltager på workshoppen ”Kærlighed og godhed”. Alle oplæg belyser deres emne ud fra både den naturvidenskabelige og humanistiske synsvinkel.

Projektet giver ligeledes plads til, at gymnasiepræsterne kan give indspark til diskussionen samt belyse, hvad deres funktioner kunne være på gymnasierne.

Der er mange flere folk til at belyse disse emner, og eleverne kan melde sig til fire workshops og få så mange vinkler, de vil. ”Hvad er meningen” er ikke opstillet, så naturvidenskab og religion/filosofi modsiger hinanden. Det er meget dansk at kunne se alt fra mere end én enkelt vinkel, og her er mange vinkler, skæve og lige.

Projektleder Anna Margrethe Saxild er en af arrangørerne på projektet, og hun glæder sig til endnu engang at afvikle projektet:

”Projektet er et fantastisk samarbejde mellem forskellige aktører, der ikke har for vane at arbejde sammen. Derfor er det interessant at få det ”clash”, der ofte opstår mellem religion og naturvidenskab, til at gå fra at være et ”enten-eller” til et ”både-og”. Mødet viser netop, at disse komplementerer hinanden, når vi skal prøve at finde svar på livets store spørgsmål og blive klogere på hvad meningen er.”  

For yderligere spørgsmål kontakt venligst Henrik Venzel Pedersen, lektor i biologi på Hjørring Gymnasium & HF eller se hjemmesiden: http://www.hvadermeningen.nu/index.php 

Mail: hp@hj-gym.dk

Tlf.nr.: 28916223