2017
Nyheder

Guide: Her fejrer kirkerne Sankt Hans

Flere nordjyske kirker fejrer Sankt Hans aften med børneaktiviteter, bål og sang. Se her hvor og hvornår.

Tjek hvilke nordjyske kirker, der i år fejrer midsommerfest. Nogle sogne arrangerer Sankt Hans-fest i samarbejde med den lokale borgerforening eller lignende. Find et arrangement nær dig eller planlæg en tur over sognegrænsen. Glædelig midsommer.

Egense
Sankt Hans i Egense by foregår for enden af Sandgravsvej. Der er salg af snobrød, mad og drikke fra kl. 18.00 og kl. 20.00 er der båltale ved sognepræst Michelle Holst. Der er både voksen- og børnebål.

Tid: 18.00
Sted: Sandgravsvej, Egense

Gistrup
Kom til Skt. Hans aften i Gistrup på plænen mellem kirken og spejderhuset og omkring spejderhuset. Der er grill-selv og aktiviteter fra kl. 18.00, kl. 19.30 båltale og derefter tænding af bålet. Der er mulighed for at købe kage, kaffe og vand. 

Tid: 18.00
Sted: Zentavej, Gistrup

Hjørring
Familiearrangement. Pak madkurven, sommerfrakken og evt. en paraply. Der bliver lege, boldspil, snobrødsbagning og så naturligvis bål med sang og båltale. Der er tændt op i grillen fra kl. 18. Man medbringer selv kød, tilbehør, drikkevarer og kaffekurv. Fri adgang for alle. I tilfælde af dårligt vejr rykker vi indenfor.

Tid: 18.00
Sted: Spejderborgen, Fruemøllevej 123, Hjørring
 

Hune
Sankt Hans bål ved Graverhus.

Tid: 19.30-23.00
Sted: Graverhuset, Kirkevej 9, Hune, 9492 Blokhus  

Ingstrup
Ingstrup og Vester Hjermitslev pastorat holder Sankt Hans i præstegårdshaven i samarbejde med borgerforeningen i Ingstrup. Båltaler er DGI konsulent Anja Rasmussen.

Tid: 19.00
Sted: Præstegårdshaven, Præstegårdsvej 61, Ingstrup

Kongerslev Præstegård, Kongerslev
Menighedsrådet byder velkommen til Sankt Hans fest på græsarealet bag ved Kongerslev præstegård. KFUM-spejderne står for snobrød, desuden mulighed for at købe øl, vand, kaffe, kringle og is. Hoppeborg til børnene.
Efter velkomst synger vi fællessalmen: "Det dufter lysegrønt af græs", herefter holder Karsten "Kortbuks" Hansen båltale inden bålet tændes. Jem&Fix og spejderne står for aktiviteter, mens bålet brænder ned.  

Tid: 18.00
Sted: Kongerslev Præstegård


Læsø
Midsommersang i Vesterø Kirke. Fællessang med læsø-sange på kendte melodier. Medvirkende: Allan Strøm Bjørn Johansen Kasper Køhl Jensen. Fri entre.

Tid: 19.00
Sted: Vesterø Kirke, Læsø

Vester Hornum
Vi har en kort gudstjeneste kl. 19.00 i Vester Hornum kirke. Derefter er der bål og hvad der ellers hører sig til nede ved FDF-huset. 

Tid: 19.00
Sted: Vester Hornum kirke, Hyllebjergvej 2, Vester Hornum, Farsø -efterfølgende bål ved FDF-huset

Vrejlev
Vrejlev Sogn fejrer Sankt Hans aften i Præstegårdens have.

Tid: 19.00-21.00 
Sted: Præstegården, Vrejlev Kirkevej 28, 9760 Vrå

Øster Hassing
Aftensang i Øster Hassing kirke når bålet er brændt ned.

Tid: 21.30
Sted: Øster Hassing Kirke, Houvej 299 Øster Hassing, 9362 Gandrup

Aalborg, Margrethekirken
Vel mødt til Skt. Hans fest kl. 19.30 på det grønne område bag Margrethekirken. FDF-aktiviteter for børn og barnlige sjæle fra kl. 19.30- 20.30 indtil bålet tændes. Musikalsk underholdning af “De tre høje hatte”. Salg af øl, vand og pølser med brød. Årets båltaler er Nuuradiin S. Hussein, medlem af Aalborg byråd og det politiske Sundhed- og Kulturudvalg, Folkeoplysningsudvalget og formand for Ligestillingsudvalget. Til daglig SSP- konsulent, hvor han koordinerer kommunens forebyggende og kriminalpræventive indsatser. Heksen leveres af Margrethekirkens klippedamer.

Tid: 19.30
Sted: Margrethekirken, Revlingbakken 18, 9000 Aalborg

Aalborg, Mølholm
Det er en flerårig tradition, at FDF afholder Sankt Hans arrangement på plænen ved det gamle Pumpehus på Rugbybanen i Mølholm. Arrangementet begynder kl.19.00 og bålet tændes kl. 20.00 fulgt op af sang og musik. Sognepræst Inge Thomsen holder båltalen. 

Tid: 19.00
Sted: Rugbybanen i Mølholm

Aalborg, Sankt Markus Kirke
I forbindelse med fejring af Sankt Hans er der mulighed for at komme op i kirketårnet og se byen lidt fra oven. Besøg også organisten ved hans orgel. Der vil i kirken være udfordringer til børnene og måske en lille præmie. Kom og oplev din kirke inden bål og taler i Østre Anlæg.

Tid: 18-19.30
Sted: Sankt Markus Kirke, Teglværks Allé 17, Aalborg

Aalborg, Hans Egedes Kirke
Hans Egedes sogn afholder tradtionen tro Sankt Hans sammen med FDF Aalborg kreds 12 ved klubhuset på Mylius Erichsens Vej. Boder åbner kl 18, Fri-Stedet står for musikken fra kl. 19.15 og kl 19.45 holder Orlav Hav årets båltale. Bålet tændes kl. 20.00.

Tid: 18.00
Sted: Mylius Erichsens Vej 165A, 9210 Aalborg SØ

Om Sankt Hans

Sankt Hans dag falder ved midsommer d. 24. juni. Den Hans, som lægger navn til dagen, som man traditionelt har kaldt årets længste dag, er Bibelens Johannes Døber.

Med kristendommens indførelse blev den 24. juni dagen til minde om Johannes Døberen. Bibelen fortæller, at han var i familie med Jesus og født et halvt år før ham. Johannes Døberen fik sit tilnavn, fordi han døbte folk og også døbte Jesus.

Johannes Døber beskrives som en forbereder for Jesus. Han pegede frem mod den tid, hvor Jesus ville komme. Johannes og Jesus udgør på den måde to poler i årets gang. Johannes var en forbereder, hvis betydning langsomt tog af. Johannes´ dag falder derfor netop, når solen vender og lyset begynder at aftage. Årets anden pol er Jesus´ fødsel ved vintersolhverv, når lyset begynder at vende tilbage. 

Johannes Døberens dag blev fastholdt efter reformationen, men senere fjernet ved helligdagsreformen 1770. Men folk blev ved med at fejre midsommeren med bål og sang.


Mange kirker har i de senere år taget genoptaget traditionen med at fejre gudstjeneste Sankt Hans aften og altså knyttet gudstjenesten til den folkelige midsommerfest. 


Læs mere om Sankt Hans og de mange traditioner på www.folkekirken.dk


Kilde: Folkekirken.dk


Til præster og menighedsråd

Vil I have arrangementer med i stiftets guides? Så husk at opdatere kirkens kalender i sogn.dk. Har I tilføjelser til den aktuelle guide, så send en mail til webredaktør Kamilla Bøgelund Hansen på kabh@km.dk