2016
Nyheder

Hun giver omsorg for sjælen online

Samtalen har altid været omdrejningspunktet for præsten og udviklingskonsulenten Pernille Hornums karriere. Den 1. oktober starter hun som leder af projekt Sjælesorg på Nettet, hvor folkekirken tilbyder anonym chat via mobil og computer.

For Pernille Hornum er det vigtigt i en samtale, at man møder det andet menneske, hvor det er. Foto Karina Tybjerg

Er du lige blevet skilt, har du mistet din mor eller giver livet bare ikke mening, kan du fra 1. januar tale anonymt med en præst via mobil og computer.

Det sørger 49-årige Pernille Hornum for. Hun er per 1. oktober ansat som leder af det treårige millionprojekt Sjælesorg på Nettet. Som leder af Sjælesorg på Nettet skal Pernille Hornum stå i spidsen for et team på fire præster, der sammen med hende skal tale med danskerne på nettet.

Pernille Hornum er godt rustet til opgaven. Hun har arbejdet med online rådgivning i Scleroseforeningen, har været projektleder, og senest virket som sognepræst i Vor Frelsers kirke i Horsens og i Sct. Mortens kirke i Randers. Sin teologiske uddannelse har Pernille Hornum suppleret med en uddannelse i gestaltterapi.

“Samtalens kunst, uanset om man møder det andet menneske ansigt til ansigt eller på internettet, består i at finde det andet menneske, der hvor, det er. For mig betyder det, at jeg skal være ydmyg i forhold til egne fordomme og virkelig lytte og læse mig ind på det andet menneske med empati og medfølelse,” fortæller Pernille Hornum.

Hun har mange års erfaring inden for den professionelle samtale, hun laver bl.a samtaler med par, konfliktramte familier, unge og coacher ledige. Hun underviser i kommunikation og konflikthåndtering. Hun holder foredrag i sorg og krise, om teenagere og hvad det vil sige at være ung i dag for forældre og konfirmander og om sandhed og løgn på baggrund af den bog, hun har skrevet: “ Sandheder om løgn og bedrag” (Forlaget Klim 2011).

Sjælesorg dækker over, at man kan få en gratis fortrolig samtale med en præst om stort og småt. Det er ikke terapi, der tilbydes, men netop omsorg for sjælen. Der føres ikke journal, og der er 100% tavshedspligt.

Normalt er det den lokale sognepræst man kontakter, hvis man har ondt i sjælen, men Sjælesorg på Nettet giver nu mulighed for at møde præsten online via chat, samtale eller video. Det er den opgave Pernille Hornum skal stå i spidsen for de næste tre år.

Pernille Hornum har som barn boet både på Sjælland og i Jylland. I dag bor hun i Århus sammen med mand og børn.

Projekt “Sjælesorg på Nettet” er startet af landet biskopper, og har modtaget 8,3 millioner over en treårig periode fra Folkekirkens Fællesfond og landets ti stifter.