2015
Nyheder

Luthertræ plantet ved bispegården

Biskop Henning Toft Bro plantede onsdag et egetræ foran bispegården i Aalborg for at markere 500-året for reformationen

Tekst og foto: Christian Roar Pedersen

Den tyske reformator Martin Luther sagde efter sigende, at hvis verden gik under i morgen, ville han plante et træ. Måske det er baggrunden for, at fejringen op til 500-året for reformationen fejres ved at plante træer rundt om i verden.

Nu også i Aalborg. I silende regn plantede biskop Henning Toft Bro nemlig onsdag den 12. maj 2015 et egetræ på pladsen foran bispegården. I 2014 var biskoppen i Wittenberg og plantede et træ i Lutherhaven der. Træet foran bispegården bliver et søstertræ til det tyske træ.

Fra Tyskland over Vive til Aalborg

Det nordjyske træ har sin helt egen historie. For syv år siden var ægteparret Birte og Niels Overgaard sammen med provst Carsten Bøgh fra Vive på studietur til Wittenberg.

Mens de var dernede samlede Niels et agern op og tog med hjem. Det blev plantet, og siden har det vokset sig stort i præstegårdshaven i Vive. Inden det altså onsdag blev flyttet til Aalborg.

“Det er en stor ære og glæde, at træet nu kommer til at stå ved bispegården i Aalborg. Det er der ikke mange mennesker, der bliver til del,” fortæller Niels Overgaard.

Han er tidligere landmand, og er døbt og konfirmeret i Vive Kirke, og hans kone Birte har siddet i menighedsrådet. Hun har fødselsdag, men har bestemt ikke noget imod at blive kaldt til bispegården for at overvære plantningen fra træet. Parret overværede sammen med alle stiftets provster indvielsen af det nordjyske luthertræ.

Foran egetræet bliver der sat en mindeplade, så fremtidige generationer også om 100 år kan se, at reformationen blev fejret i Aalborg.

Reformationsjubilæum

I 2017 er det 500 år siden, at Martin Luther slog sine 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg og startede reformationen. Optakten til dette jubilæum fejres rundt om i verden. I Aalborg Stift har man brygget reformationsøl, man afholder reformationsgudstjeneste den 31. oktober og nu har man også plantet et træ.