2015
Nyheder

Frivillige står for juleaften i Brønderslev

7 frivillige arrangerer klassisk dansk jul for 41 gæster i Brønderslev Sognegård.

Sognepræst Steen Rughave og hustru Ellen Rughave er værter ved årets juleaften i Brønderslev Sognegård (privatfoto).

Af Kamilla Bøgelund Hansen

Det er en mangeårig tradition, at frivillige arrangerer fælles juleaften i Brønderslev Sognegård. Else Hansen, menighedsrådsmedlem og frivilligkoordinator, har været med de sidste 20 år.

Tanken er, at man i stedet for at rejse væk, sidde få eller måske helt alene, får mulighed for at fejre jul sammen med andre.

– Det er skønt at kunne gøre en forskel, og så er det virkelig hyggeligt, fortæller Else Hansen, der hvert år står for at rekruttere frivillige og koordinere arbejdet.

Tænder lys for andre
Else Hansen trækker forud i de store tråde, mens de øvrige frivillige står for at pynte op, dække bord, anrette og servere på selveste juleaften. Herefter vælger de selv om de vil deltage resten af aftenen, og oftest ender det sådan, fortæller hun.

– Det er normalt ikke et problem at få hænder nok, for de der melder sig, skulle måske selv have siddet alene, og så vil de lige så gerne være med her.

Sidste år havde en yngre kvinde meldt sig til julearrangementet, og i år var hun blandt de første til at melde sig som frivillig.

– Det var simpelthen så fantastisk en oplevelse for hende, især da lysene på juletræet blev tændt. Nu vil hun gerne være med til at give andre en tilsvarende skøn aften, fortæller Else.

En kirkelig diakonal opgave
Det er den tidligere sognepræst Erik Klejnstrup, der startede traditionen tilbage i 80’erne. I år er det sognepræst Steen Rughave og hustruen Ellen, der er værter. De er med for anden gang og glæder sig:

– Vi håber, det bliver en rigtig hyggelig juleaften, ligesom hjemme hos mor.

Personligt nyder Steen Rughave at være med, men han mener også, det er én af de diakonale opgaver, kirken må tage på sig.

Blandt de tilmeldte er 14 brugere og 2 hjælpere fra Kirkens Korshærs værested i Brønderslev, Fristedet.

Steen Rughave er tilknyttet stedet og kender således flere af gæsterne i forvejen. Og Ellen Rughave er ligeledes engageret i Kirkens Korshærs arbejde i byen.

Klassisk dansk jul
For de som har lyst, starter den 24. med julegudstjeneste i Brønderslev kirke. Herefter er der kaffe og juleknas i den hyggelige pejsestue, før julemiddagen serveres.

Når maden er spist, tændes lysene på juletræet og den traditionelle juleaften fortsætter med julesalmer, oplæsning af juleevangeliet og julegaver.

Det hele slutter kl 21, hvor kirken har booket den lokale vognmand til at køre gæsterne hjem.