2014
Nyheder

Adam og Eva på nudansk

Begyndelsen og Tænkeren. Første Mosebog og Prædikerens Bog på nudansk. En helt ny oversættelse fra den hebraiske tekst af de to skrifter er udgivet af Bibelselskabet.

Det kan være en stor mundfuld at læse Bibelen. Selvom hele 62 procent af danskerne har en bibel, så er det blot fem procent, der tager bogen ned fra hylden og læser i den en gang om måneden.

Men nu gør Bibelselskabet det lettere for moderne danskere selv at læse, hvad der står i de bibelske tekster om Adam og Eva, om Kain og Abel, om Noa og regnbuen, om det store Babelstårn og om, hvornår det er tid til at græde eller grine, sørge eller feste, leve eller dø.

Et hold af dygtige forskere og sprogfolk har oversat to af Bibelens mest berømte skrifter helt forfra fra de hebraiske tekster til et levende nudansk, der letter forståelsen.
Væk er ord, der kræver en ordbog for at blive forstået. Ind er kommet ord og udtryk, der bruges i dagligdagens Danmark af kvinder og mænd, yngre såvel som ældre. Så “ark” er for eksempel blevet til “båd”, “fars hus” er blevet til “barndomshjem”, og udtrykket “at påkalde Herrens navn” er blevet til “at bede til Gud”.

Oversætterne, der begge er ansat ved Københavns Universitet, er lektor, ph.d. i teologi Søren Holst og lektor, ph.d. i semitisk filologi Martin Ehrensvärd.De to forskere har fået hjælp til at ramme den nudanske sprogtone af dramaturg og direktør for Nørrebros Teater, cand.mag. Mette Wolf samt sprogkonsulent, mag.art. Line Pedersen, der også er kvinden bag Dansk Sprognævns kampagne “Gang i sproget”.

En stribe af andre forskere, journalister, forfattere, præster og lærere fra hele landet har afprøvet udkast til oversættelsen og givet gode råd i de knap to år, arbejdet har stået på.

Det samlede resultat udkommer den 23. oktober 2014 i bogen “Begyndelsen og Tænkeren. Første Mosebog og Prædikerens Bog på nudansk”. Det er første udgivelse fra Bibelselskabets Forlag i et storstilet projekt, hvis mål er at udgive hele Bibelen på nudansk nyoversat fra grundsprogene.

Se også www.bibelselskabet.dk