2012
Nyheder

Journalist i krig for folkekirken

Videojournalist Christian French blev for to år siden kastet ind i mediekrigen på folkekirkens side. Siden er det blevet til mange kampe med kameraet i hånden. Senest i en rigtig krigszone hos de danske styrker i Afghanistan

Tekst: Christian Roar Pedersen Foto: Morten Stricker

Kirken var lig med præster, halvtomme kirker og begravelser, da 28-årige Christian French i januar 2011 blev ansat til at lave tv for Aalborg Stift.

I dag har han fået et helt anderledes billede af folkekirken.

“En af de første opgaver jeg blev sat til, var at lave en reportage fra natkirken i Ræhr. Det var en af de mest stemningsfulde oplevelser jeg har haft,” fortæller French.

Siden er der kommet mange kirkelige oplevelser til med videokameraet i hånden. Især har de mange events, f.eks. ungdomsgudstjenester, overrasket journalisten.

Christian French er vant til udfordringer: Dronning Margrethe, Kurt Strand og Esben Hanefelt Kristensen har alle krydset hans vej som kirkelig journalist.

Journalist i en krigszone

Den seneste udfordring var dog af en helt speciel karakter. French blev sendt 9 dage til Afghanistan for at dokumentere feltpræsternes arbejde i Camp Bastion og Camp Price.

“Det var noget af et eventyr og vildt fedt fagligt. Og fem procent drengerøv,” siger French og fortsætter:

“Det var spøjst at være på arbejde i skudsikker vest.”

Men det var en nødvendighed, når han fulgtes med soldaterne uden for lejren. En dansk soldat blev såret under besøget, og kort efter stod French med kameraet ude ved fronten. Taleban var blot nogle få hundrede meter væk.

“Jeg følte ikke jeg var i fare. Der var primært fokus var på det faglige.”

Folkekirken i Afghanistan

Men hvad med kirken i krigen?

“Feltpræsterne gør en forskel. De er vigtige personer i den danske lejr, fordi de har status som civilister. De er et stykke normalitet i en virkelighed præget af krig. De får tankerne væk fra den næste militære mission.”

Henrik Busk Rasmussen fra Hvorup og Nørre Uttrup Kirker er en af præsterne i Camp Bastion. French fulgte ham på hans arbejde i lejren. Et arbejde der bl.a. går ud på, at undervise en del af det civile personale i dansk. Således har Henrik Busk Rasmussen både nepalesere, indere og kenyanere på skolebænken og lærer dem ord som “svensknøgle” og “lommetørklæde.”

“Danskundervisningen er med til at udlændingene får et tilhørsforhold til lejren,” fortæller French.

Præst med pistol

Feltpræsterne bærer altid en skarpladt pistol på sig. Og kontrasten mellem kirkens budskab og krigen, er da også et af de spørgsmål Christian French fokuserer på i sine indslag fra Afghanistan.

Henrik Busk Rasmussen velsigner soldaterne som et led i gudstjenesten. Men også inden de forlader lejren med ordene “stol på Gud og hold krudtet tørt”.
For Henrik Busk Rasmussen handler velsignelsen om, at Gud sender menneskerne ud til et liv i frihed, men også under ansvar.

Nye kampe

Hjemme igen er Christian French klar til nye mediekampe for folkekirken.