2010
Nyheder

Esbjergevangeliet i Skalberg Kirkecenter

Skole-kirke-tjenesten i Aalborg har taget initiativ til ophængning af billedværket Esbjergevangeliet i Skalberg Kirkecenter i uge 3-5.

Esbjergevangeliet er titlen på et kæmpe vægmaleri, som kunstneren Erik Hagens (1940) i perioden 2003 – 2005 malede til uddannelsesinstitutionen CVU i Esbjerg (University College Vest). Vægmaleriet beginder sig i foyeren og dækker et areal på ca. 135 kvadratmeter.

I samarbejde med kunstneren besluttede skoletjenesten i Gladsaxe og Herlev at få lavet en reproduktion, der består af 5 stofbannere, der tilsammen dækker et areal på Ca. 30 × 2,5 meter.

Esbjergevangeliet tager sin begyndelse i en smuk og farvestrålende have med frodige blomster og summende bier – paradisets have. Derfra tager kunstneren beskueren med igennem hele Bibelhistorien. Man møder således fortællinger fra Det Gamle Testamente – uddrivelsen af Paradis, Jakobsstigen, Kain og Abel, samt fra Det Nye Testamente: bl.a. bebudelsen, Jesu fødsel, Den barmhjertige samaritaner, det sidste måltid og meget, meget andet.

Esbjergevangeliet er Erik Hagens bud på et Danmarksbillede og knytter sig til en lang tradition for at illustrerer Bibelen. Kunstneren har i den forbindelse udtalt, at “spørgsmålet er ikke, om Bibelen skal tilpasses ham som kunstner eller han den, men om han kan indpasse Bibelens billeder i hans tid, for disse billeder bliver tilsyneladende ved med at være der, uanset hvordan og hvad der sker”.

De bibelske fortællinger en udgangspunktet, men de fortælles gennem nutidige motiver, f.eks. skildres Jomfru Maria som enlig mor i et etværelses lejlighed og ærkeenglen Gabriel er blevet til en transistorradio med vinger. I alt er der mere end 150 skriftsteder anført på maleriet. billedtæppet sprudler af overraskende billeder og relationer til Bibelens fortællinger og lægger op til at eleverne går “på jagt i billedet” og forholder sig til fortællingerne, deres fremstilling og de enkelte detaljer.

Benyt chancen til et spændende besøg med fokus på “billedjagt”, den bibelske fortælling, og en spændende kunstners bud på et Danmarksbillede på baggrund af en lang række af de kendte bibelske fortællinger. Et besøg på udstillingen inkluderer oplæg ved konsulent Jens Rasmussen samt aktiv indsats fra deltagere.