Aalborg StiftUdvalg › Skole-kirke-tjenester
Feedback

Skole-kirke-tjenester

Formålet med de folkekirkelige skoletjenester er at styrke det lokale samarbejde mellem kirken og skolen. I folkeskolens formålsparagraf § 1 stk. 3 står:

“Folkeskolen skal gøre eleverne fortrolige med dansk kultur og bidrage til deres forståelse for andre kulturer og for menneskets samspil med naturen. Skolen forbereder eleverne til medbestemmelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre. Skolens undervisning og hele dagligliv måder for bygge på åndsfrihed, ligeværd og demokrati.”

Som fodnote til dansk kultur står: “herunder kristendommen”.

Skoletjenesterne arbejder på skolens grundlag dvs. ikke-forkyndende med at oplyse skolebørnene om kristendommen. Man kan sige, at skole-kirkesamarbejdet er kirkens arbejde “på udebane”, hvor den indledende konfirmationsforberedelse og konfirmationsforberedelsen er kirkens undervisning på hjemmebane. Fordelen ved skoletjenesterne er mange, men blandt de vigtigste kan man nævne:

  • I forhold til børn, at kirke og kristendom bliver lokalt forankret i deres bevidsthed som et sted og nogle personer med en livsholdning.
  • I forhold til kirken, at skoletjenesterne kan udvikle projekter, som ellers ville kræve megen tid og overskud hos præsten/sognemedhjælperen. Skoletjenesterne kan være en hjælp til at kirken dermed kan tage sin undervisningsforpligtelse alvorligt.
  • I forhold til skolen, at man får tilbudt produkter/projekter af både teologisk og pædagogisk høj kvalitet, som kan være en støtte i undervisningen. Samtidig hjælper skoletjenestens arbejde med til at sikre, at undervisningen bliver vedkommende og relevant i forhold til børnenes erfaringer og det lokalområde, som de bevæger sig rundt i.

Der findes et netværk af etablerede skole-kirkesamarbejder og folkekirkelige skoletjenester Man kan kontakte

Landskoordinator Povl Götke
Teologisk Pædagogisk Center
Kirkeallé 2
6240 Løgumkloster
Tlf. 74 74 32 13
Email

for nærmere oplysninger.

Litteratur

  • Børn, kirke og skole, red. Birgitte Thyssen og Henning Fogde, Folkekirkens Pædagogiske Institut, 1999
  • Kirke og skole i medgang og modgang og medgang, red. Birgitte Thyssen, Lars Nymark Heilesen og Helle Krogh Madsen, Materialecentralen, Religionspædagogisk Center, 1995

Skole-kirke-konsulenterne

Inger Røgild

Frederikshavn provsti

Havnepladsen 10, 3
9900 Frederikshavn

23 46 76 00
Email

Søren Bo Svendsen

Hjørring Nordre og Søndre provstier

Nørregade 18 C
9800 Hjørring

24 60 16 96
Email

Jens Rasmussen

Aalborg kommune

Gl. Viborgvej 17
9230 Svenstrup

24 94 46 46
Email

Svende Grøn

Sydthy, Thisted og Morsø provstier

A.C. Hoppesvej 8
Barslev
7790 Thyholm

23 43 23 37
Email

Pia Uth

Brønderslev kommune

Knudsgade 125
9700 Brønderslev

20 22 00 78
Email