Aalborg StiftPræster › Kontaktpræster for hørehæmmede
Feedback

Kontaktpræster for hørehæmmede

En meget stor gruppe af Danmarks befolkning har svært ved at høre. Høretabene kan være meget forskellige. Nogle kan ikke høre lyse toner – og derfor har de måske svært ved at høre, hvad børnebørnene siger, andre hører hele tiden en lyd i deres øre, og derfor har de svært ved at opfatte andre lyde tydeligt.

Men uanset hvordan ens høretab er, så er det et handicap. Desværre er høretab ikke altid noget, der tages alvorligt nok. Man glemmer at tage hensyn til dem, der hører dårligt. Man snakker løs, mens radioen kører, eller vender ryggen til, når man taler til en.

Samtidig er høretab et handicap, som mange prøver at skjule, og derfor et handicap, der let kan blive større end nødvendigt. Der er svært at vide, at man skal tale tydeligt og klart til et menneske, når man ikke kan se på vedkommende, at det er nødvendigt.

Og det er ikke blevet bedre af, at de høreapparater, man laver i dag, ofte er så små, at de ikke er til at se.

Men det ikke at kunne høre er et stort handicap. Man kommer let til at føle sig udenfor. Føle sig isoleret. Nogle bliver mistænksomme, og tror at man taler om dem, fordi de ikke kan høre, hvad der tales om eller hvad det er der grines af.

Og her er høreapparatet ikke altid til hjælp. Mange gange tror vi, at et høreapparat gør det samme som et par briller. At høreapparatet som regel giver den fulde hørelse, ligesom briller ofte giver det fulde syn. Men så enkelt er det ikke. Et høreapparat kan ikke give den hørelse tilbage, som er mistet. Et høreapparat kan forstærke nogle lyde, men ikke de lyde som øret ikke længere kan opfatte. Samtidig forstærker et høreapparat også alle andre lyde. Knive og gafler, der skramler mod en tallerken. Skratten fra avisen, teskeen, der rører rundt i koppen og alle de andre lyde, som vores øre naturligt sorteret fra og mindsker støjen af. Alle de baggrundslyde kan blive meget tydelige i et høreapparat, og derfor være meget forstyrrende og irriterende for den tunghøre.

Rundt omkring i Aalborg Stift er der sognepræster, der har fået den særlige opgave ud over deres almindelige præstearbejde at være kontaktpræst for hørehæmmede.

Kontaktpræsterne har fået en særlig uddannelse, og bliver løbende videre uddannet gennem kurser og konferencer til at varetage deres særlige opgave.

Viggo Noe

Brønderslev provsti

Rakkebyvej 293
9800 Hjørring

98 99 80 22
Email

Erik Bang

Hadsund provsti

Kirkegade 8
9560 Hadsund

98 57 10 96
Email

Kirsten Munkholt

Hjørring Søndre provsti

Vrejlev Klostervej 33
9830 Tårs

98 96 10 83
Email

Peder Skamris Pedersen

Aalborg Nordre provsti

Ll. Borgergade 6
9400 Nørresundby

98 17 00 14
Email

Erik Colding Thaysen

Frederikshavn provsti

Lendumvej 65 Å;sted
9900 Frederikshavn

98 48 41 18
Email

Herluf Steen Christensen

Rebild provsti

Aagade 17
Rørbæk
9500 Hobro

98 55 72 92
Email

Sofie Winkel

Jammerbugt provsti

Præstegårdsvej 63 Biersted
Biersted
9440 Aabybro

98 26 80 38
Email

Asger Hørving

Thisted Provsti

Hunstrupvej 21
7700 Thisted

97 99 50 10
Email