Aalborg StiftLiv + Tro › Menighedsråd jubler: Penge til millionrestaurering på plads
Feedback

Menighedsråd jubler: Penge til millionrestaurering på plads

Læsøs menighedsråd har svært ved at få armene ned, efter midlerne til en millionrestaurering af kalkmalerierne i Vesterø Kirke nu endelig er på plads.

19. januar 2017. Af Christian French

“Vi er utrolig glade og taknemmelige!”

Glæden er ikke til at skjule hos formanden for Læsøs menighedsråd, Bodil Kessler. Om få måneder begynder et projekt i Vesterø Kirke, som har været undervejs helt siden 2004: Restaureringen af kalkmalerierne i Vesterø Kirke.

“Det er en enestående kulturarv, som er aldeles bevaringsværdig. Kalkmalerierne i Vesterø Kirke har både national og international betydning, har vi fået at vide af eksperter fra Nationalmuseet,” siger hun.

Kalkmalerierne kan dateres tilbage til starten af 1500-tallet og har længe trængt til en kærlig hånd. Tidens tand og en saltholdig luft i det kystnære område ved Vesterø Havn, har sat deres præg på kalkmalerierne, som flere steder er begyndt at skalle af. Så meget desto større var glæden blandt menighedsrådets medlemmer, da det stod klart, at budgettet for en totalrestaurering er på plads.

“Det var jo næsten ikke til at fatte! Det var så stor en ting. Nu kan vi realisere det. Vi venter kun på, at Nationalmuseet får tid til at gå i gang,” siger Bodil Kessler.

Den første tredjedel af pengene kom på plads i forsommeren 2016, da Kirkeministeriets istandsættelses-pulje bidrog til projektet med 817.000 kr. Men med en samlet pris for restaureringen på godt tre millioner kroner, var man langtfra i mål endnu. Derfor ansøgte menighedsrådet i løbet af sommeren Augustinus-fonden om de resterende 2,1 millioner kroner til projektet. En ansøgning, som fik positiv respons.

Læs også: 800.000 til kalkmalerier

“Projektet kunne ikke endeligt godkendes, før budgettet var på plads. Men lige da det nye menighedsråd var tiltrådt i begyndelsen af december, fik vi så den endelige godkendelse,” fortæller Bodil Kessler.

Det er eksperter fra Nationalmuseet, som skal udføre restaureringen, der altså har et samlet budget på godt tre millioner kroner. Planen er på nuværende tidspunkt, at arbejdet går i gang til august. Herefter vil kirken være lukket i minimum ni måneder, mens restaureringen pågår. Ifølge Bodil Kessler er det dog både tiden og pengene værd.

Se fotogalleri af kalkmalerierne her

“Det er jo fantastisk og enestående, at vi her på vores lille ø har så værdifuld en kulturarv. Så i mine øjne er det virkelig pengene værd at sikre de her kalkmalerier for eftertiden,” siger hun.
Vesterø Kirke er den ene af i alt tre kirker på Læsø, og kan dateres tilbage til 1200-tallet.