Aalborg StiftLiv + Tro2017Januar › Hvordan skal dit 2017 se ud?
Feedback

Hvordan skal dit 2017 se ud?

Gør nytåret til en miniretræte, hvor du kigger indad og tillader dig at drømme stort, siger sognepræst og åndelig vejleder Anne Benedicte Tønsberg, som giver fem bud på kærlige nytårsforsætter til dig selv.

6. januar 2017. Af Kamilla Bøgelund Hansen

Anne Benedicte Tønsberg lever sit liv efter de 7 pilgrimsord: Langsomhed, enkelhed, frihed, bekymringsløshed, stilhed, fællesskab og åndelighed.

For mange er nytåret tid til at gøre status, tid til selvrefleksion og ikke mindst tid til at lægge planer for fremtiden. Nogle har tradition for at lave nytårsforsætter og ifølge Anne Benedicte Tønsberg, sognepræst i Sydvestmors pastorat og stiftspræst for åndeligt søgende, er det oplagt at lave nytåret til en miniretræte:

“Nytårsforsætter skal gerne være en miniretræte, hvor man giver sig selv lov til at drømme store drømme og gerne højt sammen med andre, eventuelt med sin partner eller gode ven,” siger hun.

Giv dig selv omsorg

Med retræte mener hun at trække sig tilbage fra sin normale gøren og laden for i stedet at rette sin opmærksomhed mod sin indre væren.

“Hæv dig og se på dit liv udefra. Hvordan ønsker du, det skal se ud om et år, og hvordan ønsker du, dit liv ser ud den dag, du ikke er her mere? At man spørger sig selv, er ensbetydende med at give sig selv omsorg,” forklarer hun.

Hun opfordrer til at skrive alle drømme ned, så de ikke bliver glemt, men også for at kunne holde sig selv op på dem.

Selv lever hun efter de 7 pilgrimsord: Langsomhed, enkelhed, frihed, bekymringsløshed, stilhed, fællesskab og åndelighed.

“Det er gode ord at smage på og have i baghovedet. Gå langsomt, spis langsomt, vær nærværende i de ting, du foretager dig – og lev enkelt. Omgiv dig eksempelvis kun med ting, som du har brug for. Jeg forsøger at overlade mine bekymringer til Gud. Han har fortalt mig, at jeg intet har at frygte – jeg skal ikke bære verden på mine skuldre, det gør Han for mig. Det gør livet noget lettere.”

Træd ud af hamsterhjulet

Anne Benedicte Tønsberg har siden 2013 haft det som 50 % af sin arbejdsbeskrivelse at beskæftige sig med åndelig vejledning og -medvandring, meditation, retræter og pilgrimsvandringer. Hun oplever stor nysgerrighed og søgning til kurserne, som p.t. afholdes i Karby kirke på Mors, i Margrethekirken i Aalborg og i Bistrupkirken i Hjørring. Men hun starter gerne hold op, hvor der er interesse og mulighed for det, understreger hun. Blandt andet meditationsholdet er populært.

“Mange lever et hektisk liv og kan let blive fanget i et hamsterhjul, hvor man løber stærkt uden egentlig at tænke over hvorfor. Ved hyppig meditation kan man holde sig “tunet” ind på den kanal jeg kalder for “den indre længsel”. Hvis ikke du retter opmærksomheden på det du inderst inde drømmer om, så kan du have svært ved at træffe de rigtige valg,” forklarer hun og giver her fem bud på nytårsforsætter til kærlig egenomsorg.

Sørg for at skabe (fri)rum for dig selv, som er afspændt og som indbyder til kreativitet. Naturen tilbyder os “det rum” kvit og frit. Bor du i byen kan du bruge kirkens rum. Bevar, så godt du kan, dette stillerum inde i dig selv.

Vær mild mod sig selv. Mange dømmer ofte sig selv, hold op med det! Det fører sjældent noget godt med sig.

Tænk på et menneske, ikke nødvendigvis nulevende, som du beundrer og læg mærke til, hvilke karaktertræk, du tiltales af. Stil dig selv spørgsmålene: Hvorfor er det menneske blevet vejviser i mit liv? Hvordan finder jeg disse karaktertræk i mig selv?

Giv slip på det, der fylder (alt for meget) i dit liv. Giv i stedet plads til det, der virkelig betyder noget for dig.

Etabler en meditationspraksis. Find frem til din dybeste længsel og giv dig selv tid til at tune ind på den hver dag – start gerne dagen i stilhed med at etablere det fokus – så skærper du sjælens eller hjertets sanser.

Anne Benedicte Tønsberg er også aktiv i foreningen Nordjysk Retræte, som arbejder for at oprette et retræte- og kursussted i det nordjyske. Formålet er at skabe et åndehul, hvor moderne mennesker kan få ro til at trække vejret.

Læs mere og find inspiration til at fylde mere mening i din tilværelse på www.aandeligtsoegende.dk