Aalborg StiftLiv + Tro2017Januar › Havebryllupper gøres permanente
Feedback

Havebryllupper gøres permanente

I fire år har folkekirken eksperimenteret med at holde vielser uden for kirken. Nu gøres ordningen permanent, har landets biskopper besluttet. Det glæder lokal præst.

20. januar 2017. Af Christian Roar Pedersen

I kirken eller haven: Tag præsten med. Sådan lyder teksten i folkekirkens annonce til landets bryllupsmesser. Siden 2013 har det efter en forsøgsordning været muligt at blive gift i haven, i roklubben eller et andet sted, som brudeparret har tilknytning til. Nu gøres ordningen permanent. Det blev besluttet på et bispemøde i januar.

Det glæder sognepræst Heine Hansen, der er med i folkekirkens stand på bryllupsmessen i Aalborg den 29. januar:

“Jeg synes, det er positivt, at ordningen gøres permanent. Brudepar, som vælger at blive viet udenfor kirken, har gjort sig lige så store overvejelser om at blive gift og har gode begrundelser for, at vielsen vil være bedst udenfor kirken. “

Velforberedte brudepar

Som præst har Heine Hansen viet ægtepar ved Poulstrup sø, i en have og på en lejr.

“Brudeparrene var meget velforberedt og vielserne gav meget mening for dem, deres gæster – og for mig som præst. Rammerne gav andre muligheder og andre udfordringer end at være i kirken. Vielser udenfor kirkens rum kan give en større nærhed og intensitet sammen med en mere “afslappet form” uden at det giver mindre mening og værdi,” fortæller Heine Hansen.

Ifølge sognepræsten, er det er godt, at kirken kan være kirke udenfor kirkens rum:

“Muligheden for at kunne vælge udenfor kirkens rum, har betydet, at alle vores ægtepar er mere bevidste om deres valg af vielsessted. De tager stilling til, hvad kirkerummet kan og ikke kan. Denne bevidsthed er et gode for alle vielser.

Det danske vejr

Der kan dog også være visse problemer forbundet med at blive gift i det fri:
“Det danske vejr er en udfordring og en glæde. Derfor havde brudeparrene en nødløsning i tilfælde af dårligt vejr og den blev nødvendig ved én vielse,” siger Heine Hansen.

Tilknytning til stedet

Helt frit spil for at tage præsten med er der ikke. Skal kirkebrylluppet ikke foregå i kirken, skal det være et egnet sted, som det enkelte par har en særlig tilknytning til. Det aftales med ens lokale præst, hvad muligheder, der er, så det kan blive en værdig og alvorlig højtidelighed.
Hvert år bliver næsten 10.000 par viet af en præst i folkekirken. Siden 2003 har der været 1.769 vielser uden for kirken. Heraf de 209 i Aalborg Stift.

Bryllupsmesse

Der afholdes bryllupsmesse i Aalborg Kongres og Kulturcenter den 29. januar kl. 11-16, hvor folkekirken har en stand ved siden af brudekjoler, makeup og limousineudlejning.

Læs mere om bryllup på folkekirken.dk