Aalborg StiftLiv + Tro2017Februar › Sådan kan du faste
Feedback

Sådan kan du faste

Hop ud af hamsterhjulet, sluk din smartphone eller skru ned for andre (dårlige) vaner. Den kristne faste starter nu, få inspiration til at bryde hverdagen her.

27. februar 2017. Kilde: Folkekirken.dk

Kan du undvære din smartphone i 40 dage? Brug fasten til at overveje, om der er noget, du bør holde en pause fra. (Foto: Colourbox)

Efter fastelavn følger fasten, som i kristen forstand ikke handler om at sulte, men om at flytte fokus fra det materielle til det åndelige. Den kristne faste starter i år den 1. marts (askeonsdag) og slutter påskedag den 16. april.

Der har gennem tiden været forskellige forskrifter for den kristne faste, oftest rettet mod det, som i tiden var luksusvarer som kød, æg eller fint hvedemel. Men det er ikke kun forbruget du kan skrue ned for – det kan også være vaner, som typisk fylder i hverdagen. Fasten indbyder nemlig til, at du træder ud af hverdagens hamsterhjul, finder ro og retter opmærksomheden indad.

“Fasten kan bruges til eftertænksomhed eller tanker om Gud,” siger sognepræst Sussie Foged, som her giver fire konkrete bud på, hvordan du kan holde din egen personlige faste:

Syv uger uden
Sig farvel til en luksus for en tid, og find friheden i, at du ikke er slave af tingene. Glæd dig til påske – det bliver en fest at få det hele igen. Skær for eksempel slik, sodavand, kød eller kaffe væk.

Bryd rutinen
Find en aktivitet i din hverdag, som du kan undvære en tid og brug den på noget andet, som kan gøre dit liv rigere. Skær en halv time af dit daglige tv-kiggeri, eller drop dagens facebookopdatering og tilbring i stedet tiden med en af dine nærmeste.

Giv din tid
Sæt nogle timer af til at gøre noget for andre. Meld dig som besøgsven, eller tag en rute til Folkekirkens Nødhjælps indsamling søndag den 12. marts. Du kan også spørge i din kirke, om der er brug for dig som frivillig.

Flyt fokus
Vælg et tidspunkt hver dag, hvor du giver dit åndelige liv opmærksomhed. Fem minutter kan være nok. Bed for eksempel Fadervor, eller lyt til Morgenandagten på DR eller se Dagens ord. Læs i Bibelen eller gå i kirke.

Fakta om fasten

Frem til reformationen var fasten en 40 dage lang bodstid, hvor man forberedte sig til påsken ved at faste. De 40 dages faste begyndte fastelavnssøndag, hvor man oprindeligt spiste og drak, inden man fastede i 40 dage og 40 nætter, ligesom Jesus gjorde det.
Jesus var blevet sat på prøve for at se, om han ville lade sig friste af Djævelen, men Jesus afviste fristelserne med ordene: “Mennesket lever ikke af brød alene, men af hvert ord, der udgår af Guds mund” – og led derfor af sult indtil prøvelsen var slut.

Siden reformationen i 1517 har faste dog ikke været et kriterium for at være kristen, hvorfor fastelavnssøndag i dag har skiftet betydning.

Læs mere om fastelavn, fasten og Jesus’ 40 dage i ørkenen her