Aalborg StiftLiv + Tro › Agerø Kirke på Mors fylder 100 år
Feedback

Agerø Kirke på Mors fylder 100 år

En af landets mindste folkekirker fylder 100 år. Den 23 personer store menighed fejrer dagen med en festgudstjeneste hvor Biskop Søren Lodberg Hvas prædiker.

3. juni 2008

“Hvor to eller tre er forsamlede i mit navn, dér er jeg tilstede midt iblandt dem”, siger Jesus i Det nye Testamente. På Agerø er de ti gange så mange, og derfor giver det god mening for dem at have en kirke og holde gudstjenester. De har de gjort i 100 år nu. Og det skal fejres. Det sker ved en festgudstjeneste søndag den 8. juni 2008 kl. 10.30 under medvirken af biskop Søren Lodberg Hvas og provst Henning Toft Bro.

– De hænger ved deres kirke og de er trofaste. De er meget trofaste over for kirken. Udtaler sognepræst Anne Birthe von Holck om menigheden på den lille ø i Aalborg Stift ud for Mors.

– Jeg elsker at komme over og virke derovre. De er glade folkekirkekristne, der bakker op om deres kirke og deres præst. Kirken er noget vi er fælles om. Fortsætter Anne Birthe von Holck

200 % kirkegang

Agerø Kirke, der er en af landets mindste kirker, konkurrerer med Lodbjerg Kirke på Thy om DM i kirkegang. Ind i mellem er alle 60 siddepladser i Agerø Kirke besatte, hvilket svarer til en kirkegang på over 200 %. Det er især til barnedåb og ved festlige lejligheder, at tallet kommer så højt op. Derfor giver det god mening for sognepræsten at bevare kirken på øen. Også selv om befolkningstallet er dalet fra 200 i slutningen af 1800-tallet til de 23 folkekirkemedlemmer i dag.

– Det giver mening at have en kirke på øen. Og det giver mening, at de opretholder et menighedsråd med seks medlemmer. En femtedel af øens indbyggere er altså på skift medlemmer af rådet. Så det går næsten på omgang. Rigtig mange har siddet i rådet. Fortæller sognepræst Anne Birthe von Holck.

På Agerø synes hovedstadens kirkelukninger langt væk.

Det startede med en mislykket begravelse

Behovet for en kirke på Agerø blev klart efter begravelse, hvor en kiste faldt i fjorden og drev væk, da man skulle fragte den til kirkegården i Hvidbjerg på Mors. Jorden hvor kirken blev bygget er skænket af to kvinder fra sognet, hvis bønner blev hørt, da de fór vild under en vinterstorm. Den fattige ø-befolkning samlede nu ind i årtier, før de havde penge til at bygge Agerø kirke.