Aalborg StiftBiskoppenArtikler og taler › Livet er livet værd
Feedback

Livet er livet værd

Mange af livets tildragelser kommer vi aldrig over, men de fleste kommer vi igennem med hinanden og med kærligheden som fortegn, skriver biskop Henning Toft Bro i denne klumme.

4. november 2013. Biskop Henning Toft bro

Henning Toft Bro fortæller om sin fars død i denne klumme.

Min far døde i det tidlige forår. Vi søskende havde bestilt lokaler og mad til fejring af hans 85-års fødselsdag. Nu blev det til mindesammenkomst. Og hvilken sammenkomst. Det vender jeg tilbage til.

I en af sine sidste levedage fik far besøg af en nær ven. Hun spurgte ham:

-Hvordan har du det Ville? -Dårligt, svarede han, og føjede til, men nu er det da til at se til ende på! Min far levede et jævnt og muntert, virksomt liv på jord. En på samme tid alvorlig og glad kristen var han. Sygdom plagede ham, fra han var midt i tyverne; nyresten, kræft, en by-pass-operation plus det løse. Han beklagede sig aldrig. Fandt overskud til at imødegå sygdom og smerter. Godt hjulpet på vej af min mor.

Begge havde de en aldrig svigtende tro på at de, som vi, var i Guds hænder. Og en aldrig svigtende tro på at livet er livet værd. Derfor kunne min far også sige, at nu var enden nær. Men evighedslivet med Gud endnu nærmere.
Han er savnet. I gode, lyse dage. I dage hvor solen går i sort. For han havde det vi andre kan savne: en aldrig svigtende tro på at Gud ikke bare holder hånden under os. Gud bærer os gennem alle livets tildragelser, så vi lever livet igennem og når nye indsigter og nye horisonter.

I dag er det Alle Helgens Dag. En af de store kirkedage i kirkeårets cyklus. Alle Helgens Søndags gudstjeneste er blevet en af de store kirkedage i året. Mange valfarter til kirken for at blive trøstet og styrket. Og de fleste af os bliver det. Begge dele. Trøstet og styrket. Trøst i sorgen og savnet. Styrket til at leve videre med både sorg og savn.

I mange af stiftes kirker er der tradition for, at navnene på årets afdøde læses op. For at mindes de afdøde. Men også for at minde hinanden om, hvor meget de betød for os i levende live. Det er en smuk skik. For i navnet får vi identitet. Når vi lydeligt hører navnet på vores afdøde lever vi og røres af navnet og naturligvis alt det vores afdøde var for og med os.

Digteren Jens Rosendal synger: Du kom med alt det der var dig Og sprængte hver en spærret vej Og hvilket forår blev det.

Sådan har vi det med vore kære døde. De kom med alt det der var dem. De kom og sprængte hver en spærret vej, så de, med alt det der var deres, åbnede op for et forår, med forårets gavmilde løfte om håb og lys og muligheder.

Sidste strofe i Rosendals sang lyder:
At livet, det er livet værd
På trods af tvivl og stort besvær
På trods af det der smerter.
Men kærligheden er og bli’r
Og hvad end hele verden si’r så har den vore hjerter.

Livet er fyldt med udfordringer, med tvivl, med smerte, med stort besvær, og den højeste glæde, men vi vil fastholde, at livet er livet værd. Mange af livets tildragelser kommer vi aldrig over. Men de fleste kommer vi igennem. Med hinanden og med kærligheden som fortegn.

Sammenkomsten efter min fars begravelse blev en bekræftelse på livet. Der blev holdt mange taler. Om fars liv. Om hans betydning i lokalsamfundet, men mest af alt hans levede liv, som først og sidst pegede hen på, at livet er livet værd.

Det skal være min hilsen til alle der i dag har mistet i året der er gået. Til jer, og os, der savner, men ser tilbage på et liv med et kært og elsket menneske, der var med til at gøre os til det vi er i dag.
Noget slutter med dem der dør. Men forstået på den rigtige måde, er der noget nyt der begynder. Denne ny begyndelse er vores vej i livet. Og tænk om vi på vores måde kan være med til at det bliver forår for dem vi holder af.

God allehelgenssøndag.

Biskop Henning Toft Bro skriver fast klummen “På en søndag” i Nordjyske. Klummen bringes her med Nordjyskes tilladelse.

Presse
Presseansvarlig

Mediekonsulent Christian Roar Pedersen, telefon 23 20 30 99
presserum · presse@aalborgstift.dk